Snö

Nu har jag fattat! Så länge alla klagar på snön så kommer det bara mer och mer. Därför ska jag lovsjunga snön idag! Jag låtsas just nu att det är dagen innan julafton och snön virvlar ner ibland och sen plöstligt kommer det en stormvind och piskar ner snö. Åh vad mysigt, hoppas det kommer mer så att barnen kan få åka pulka ända fram till påska. Vårblommorna kommer kännas extra fina när vi fått längta efter dem extra länge, så gärna mer snö tack. Det är bra med snöstorm när man ska ut till kaninerna för då kommer det kännas som semester att gå ut till dem sen när det är vår och sommar - så mer snöstorm tack! Det skulle vara lätt att ha lektioner om snö, att prata om eskimåernas namn på olika typer av snö. Nu kan vi stolt säga att vi upplevt några av de olika sorterna, haha, nu blev jag faktiskt lite nyfiken på riktigt - måste genast googla på det!
Återkommer!


Jahaja, hittade denna lista här

Här är en lista med snö-relaterade ord i språket yupik.

qanuk

snöflinga

kaneq

frost

kanevvluk

fin snö/fint regn

natquik

drivsnö

nevluk

"klibbig" snö

aniu

snö på marken

muruaneq

djup mjuk snö

qetrar

skare

nutaryuk

nysnö

qanisqineq

snö som flyter på vattnet

qengaruk

snödriva

utvak

snöblock

navcaq

snöformation som snart faller samman

pirta

snöstorm

pirtpag

hård snöstorm



Okej, nu kan jag även glädjas åt att jag slipper gå ut i pirtpagen. Tyra får gå hem med en dagiskompis. Då kan dom klättra i qengarukerna på vägen hem.

Det skulle verkligen vara bra om vi lånade några av dessa ord till svenskan. Fatta vad bra när man ska prata om bokstaven q med barnen!!!









T I L L S T A R T S I D A N



Här kan du skriva in lite info.


RSS 2.0
Ladda ner gratis bloggdesign | Bonusar inom casino, poker och bingo